Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Wat kost een smart home nu eigenlijk?

Wat kost een smart home nu eigenlijk?

wat kost een smart home
Een smart home kunt u zo gek maken als u wilt. Maar wat kost een smart home nu eigenlijk? De prijs hangt sterk af van uw specifieke wensen. Verder hangt dit natuurlijk af van de grootte van uw woning. Een apartement heeft u nu eenmaal sneller geautomatiseerd dan een vrijstaande villa. Desalniettemin is er huisautomatisering mogelijk voor kleine en grote budgetten. U kunt op onze website een goede indicatie krijgen van de kosten van een draadloos systeem via onze rekenmodule.

Wat bepaald met name de kosten?

 • Het aantal en type slimme functies.
 • Bedraad of draadloos.
 • Benodigde installatie en moment van installatie.
 • Toekomstvastheid of interoperabiliteit.

Instapopties voor beperkt budget

Er zijn verschillende losse startpakketten en instapopties beschikbaar die u direct een start geven voor het automatiseren van uw woning. Vooral als u zelf een klein beetje handig bent kunt u zonder hoge kosten een goed werkend alarm systeem of verlichtingsoplossing aanschaffen en installeren, die u met uw telefoon of tablet vanuit uw luie stoel bedient. Dergelijke oplossingen heeft u al werkend voor een bedrag van ca 300,- tot 600,- euro. Hiermee haalt u een draadloos systeem op basis van Z-Wave of Zigbee in huis.

Betaalbare startopties zijn over het algemeen een instap beveiligingsoplossing of een verlichtingsoplossing. Bijvoorbeeld:

 • Een startpakket beveiling met een controller, 1 bewegingssensor, 2 deur-raamsensoren, en een sirene kost u ongeveer 400,- euro. Voor 100,- euro extra heeft u een degelijke beveiligingscamera erbij.
 • Een startpakket verlichting met een controller, 2 (dubbele) lichtschakelaars en 2 tussenstekkers heeft u voor een vergelijkbare prijs. Een voor de hand liggende uitbreiding hierop is bijvoorbeeld een bewegingssensor.
 • Bij een initiele aanschaf heeft u altijd de kosten van de controller zelf die zorgt voor uw centrale intelligentie. Bij verdere uitbreidingen hoeft u deze uiteraard niet meer aan te schaffen, en als u meerdere modules heeft kunt u meer functies combineren. Bijvoorbeeld een bewegingssensor is zowel voor verlichting als voor beveiliging in te zetten.

  Als u klein wilt beginnen en stap voor stap uit wilt bouwen, zorg er dan voor dat u een open systeem aanschaft gebaseerd op een gestandaardiseerd protocol. Bijvoorbeeld op basis van Z-Wave of Zigbee. Er zijn veel producten van fabrikanten beschikbaar die met deze protocollen werken, waardoor u er zeker van kunt zijn dat er voor elke volgende automatiseringsstap een oplossing te vinden is.

  Geavanceerdere opties voor een gemiddelde oplossing

  Wilt u een stapje verder gaan dan een eerste basis, dan komt u toch al snel op een kostenplaatje van zo’n 600,- tot 1.500,- euro uit als u bij een draadloze oplossing blijft. In eerste instantie ligt het voor de hand om de hierboven benoemde beveiligings- of verlichtingsoplossing verder uit te breiden naar meerdere kamers. Indien u meerdere modules en sensoren heeft, dan kunt u ook gebruik gaan maken van meer geavanceerde scenario’s. Dit laatste verhoogt op zichzelf niet de kosten van uw systeem, tenzij er extra configuratie voor nodig is die u door iemand anders laat doen.

  Voorbeelden van wat kostbaardere geavanceerdere oplossingen:

  • Additionele ruimtes betrekken bij uw beveiliging of verlichting.
  • Aanschaf en integratie van meerdere beveiligingscamera’s in en rond uw woning.
  • Automatiseren van uw gordijnen, screens of rolluiken.
  • Uitrusten van uw radiatoren met automatische thermostatische knoppen.
  • In gebruik nemen van gekleurde LED strips aangestuurd door een RGBW-controller.

  Volledig geautomatiseerd

  Aan het andere eind van het spectrum ligt uiteraard het volledig automatiseren van uw woning. Hierin kunt u zo ver gaan als u wilt. De mogelijkheden zijn met name beperkt door uw eigen fantasie en portemonnee. Ik geef u een indicatie om te laten zien waar u aan moet denken. Bijvoorbeeld een twee-onder-1-kap-woning met 4 a 5 kamers waarbij een volledige oplossing voor beveiliging, verlichting, verwarming en comfort functies worden geinstalleerd op basis van een draadloos systeem, zal u al snel tussen de 5.000,- en 7.000,- euro gaan kosten.

  Als u voor een bedrade oplossing gaat, vergroot dit de installatiekosten en de kosten van schakelaars en modules zijn over het algemeen hoger. Het volledig automatiseren van uw woning met een bedrade oplossing kost u gemiddeld zo’n 10-15% van de aanschafprijs van de woning. Uiteraard maakt het uit wanneer u dit laat doen. Als u dit direct meeneemt in de bouw of bij een verbouwing, dan heeft u hier de efficientie van.

  Voorbeelden die passen bij volledige automatisering:

  • Per kamer verwarmen met integratie van uw vloerverwarming.
  • Automatische gordijnen, screens en rolluiken.
  • Volledige woningverlichting geautomatiseerd op basis van beweging en lichtintensiteit.
  • Integratie van uw ventilatiesysteem.
  • Integratie van uw sproeisysteem in de tuin, op basis van vochtigheidssensoren en weersvoorspelling.
  • Automatisch hekwerk, ramen en deuren kunnen sluiten of openen.

  Concluderend

  Er zijn best een aantal dingen waar u rekening mee kunt of moet houden als u aan de slag gaat met een smart home. Ondanks dat dit best een kostbaar geheel kan worden, kunt u met eenvoudige middelen tegen lage kosten ook al een hele leuke dingen doen. De smart home markt ontwikkeld zich snel. Hierdoor worden de mogelijkheden groter, oplossingen eenvoudiger, en daarmee ook goedkoper. Als u specifiek voor uw situatie wilt weten waar u aan toe bent, begin dan eens met een berekening via onze calculator.

  Berekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *