Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Smart Home Systeem – Waar moet u rekening mee houden?

Smart Home Systeem – Waar moet u rekening mee houden?

smart home systeem
Er zijn verschillende smart home systemen, en het aantal beschikbare aanbieders / merken groeit gestaag. Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een smart home systeem.

Open versus gesloten

Veel aanbieders bieden een oplossing in een gesloten systeem aan. Hierdoor zijn de beschikbare producten en mogelijkheden ook beperkt tot de mogelijkheden van deze aanbieder. Het voordeel van een gesloten systeem is dat deze volledig onder controle staat van de leverancier, waardoor deze de werking ervan makkelijker kan garanderen en beter in staat is om eventuele problemen op te lossen.

Het voordeel van een open smart home systeem is echter dat er veel aanbieders en producten zijn die je kunt gebruiken voor je smart home oplossing. Dit biedt veelal meer mogelijkheden en ook lagere kosten doordat er meer concurrerende producten zijn. Wel is het zo dat als er iets niet helemaal goed werkt, je zelf moet constateren aan welk product het ligt alvorens je ondersteuning kunt krijgen van de juiste leverancier.

Protocollen

Wat een systeem open of gesloten maakt is soms het gebruikte communicatieprotocol. Er zijn verschillende communicatieprotocollen waar een smart home systeem gebruik van maakt om te kunnen communiceren met sensoren (bijvoorbeeld beweging, temperatuur of licht) en actoren (bijvoorbeeld een lamp, thermostaat, of sirene). Een bekend protocol voor van oudsher bedrade smart home oplossingen is KNX.

Voorbeelden van draadloze protocollen zijn Z-Wave, Zigbee en Klik-Aan-Klik-Uit. De ondersteuning van protocollen door de smart home controller is bepalend voor de hoeveelheid beschikbare modules en dus mogelijkheden een smart home systeem. Er zijn steeds meer smart home systemen die meerdere protocollen ondersteunen wat integratie en inrichting eenvoudiger maakt.

Smart Home controller voor centrale intelligentie

Een smart home controller zorgt voor centrale intelligentie. De gekoppelde sensoren en actoren worden hier gecombineerd tot oplossingen met behulp van scenes. Bijvoorbeeld wanneer uw bewegingssensor beweging detecteert, dan gaat het licht aan, en later automatisch weer uit. Het definiëren van scenes gebeurd vaak in een online omgeving. Hoe deze worden ingesteld is afhankelijk van het systeem. De gebruiksvriendelijkheid en benodigde kennis loopt behoorlijk uiteen. Relatief eenvoudige scenes kunnen over het algemeen door middel van blokken of een rule creator worden bepaald. Meer complexe scenes kunnen om enig inzicht in programmeren vragen.

Draadloos of bedraad?

Er zijn steeds meer draadloze systemen te vinden op basis van Zigbee, Z-Wave, Wifi of Bluetooth. Het voordeel hiervan is uiteraard dat er geen draden hoeven te worden getrokken voor installatie, wat het een stuk goedkoper maakt en minder arbeidsintensief. Een vaak genoemd nadeel van draadloze systemen is veiligheid en betrouwbaarheid.

Protocollen als Z-Wave en Zigbee lossen deze nadelen op door het gebruik van mesh-technologie en encryptie. Mesh-technologie zorgt ervoor dat alle modules onderling kunnen communiceren en er dus een soort communicatienet ontstaat met verschillende paden naar de controller. Een module is hiermee niet afhankelijk van 1 directe verbinding naar de controller. Encryptie zorgt voor versleuteling van de communicatie waardoor deze niet door een gebruiker buitenaf kan worden onderschept.

Voordelen van een draadloos systeem.

 • Eenvoudig – binnen enkele minuten aan te sluiten
 • Modulair en schaalbaar – eenvoudig uit te breiden door modules toe te voegen
 • Lage investering – betaalbare modules zonder complexe installatie
 • Slim – modules kennen elkaars status en geven commando verificatie
 • Gestandaardiseerd – modules van verschillende fabrikanten te combineren
 • Betrouwbaar – Z-Wave modules versterken elkaar
 • Herbruikbaar – uw smart home oplossing kunt u bij een verhuizing eenvoudig deinstalleren en meenemen

Ons advies

De smart home markt is volop in beweging en er wordt veel ontwikkeld. Het is dan ook aan te raden om een systeem te kiezen wat eenvoudig uit te breiden is, en wat gebaseerd is op open standaarden. Aangezien ook de prijs niet onbelangrijk is raden wij aan om voor een draadloos systeem op basis van Z-Wave te kiezen, met uitbreidmogelijkheden naar Zigbee en eventueel andere protocollen. Hiermee houdt u uw systeem flexibel, kunt u profiteren van nieuwe integraties en kunt u meegroeien met alle ontwikkelingen die nog gaan komen.

Goed werkende draadloze systemen

Voorbeelden van goed werkende draadloze smart home systemen:

 • Fibaro – een op Z-Wave gebaseerd systeem met als voornaamste voordelen gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide mogelijkheden door programmeeropties.
 • Zipato – een op Z-Wave gebaseerd systeem met als voornaamste voordelen de flexibele rule creator en de uitbreidmogelijkheden naar andere protocollen zoals Zigbee, EnOcean, Klik-aan-Klik-uit, en meer.
 • Vera – een op Z-Wave gebaseerd systeem met als voornaamste voordelen de prijs, eenvoudige uitbreidingsmogelijkheden naar andere protocollen.
 • Homey – een nieuwer Z-Wave gebaseerd systeem wat voor een goede prijs veel mogelijkheden en integratie met andere protocollen en systemen biedt. Het systeem is nog volop in ontwikkeling en is daarmee nog wat minder volwassen dan eerder genoemde systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *