Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Smart home installatie: zelf doen of laten doen?

Smart home installatie: zelf doen of laten doen?

Het klinkt eenvoudig: als ik ’s avonds thuis kom dan wil ik dat de lampen aan gaan. Om dit mogelijk te maken moeten de lampen voorzien worden van een slimme switch en is een sensor nodig om de actie te starten (bijvoorbeeld bij beweging of bij het openen van een deur). Verder moeten deze modules in een centrale controller geactiveerd worden en moet ook gespecificeerd worden wat er exact moet gebeuren, wanneer en met welke lamp e.d. De één kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan terwijl de ander flashback krijgt naar programma’s zoals “Help mijn man/vrouw is klusser”.

Als men dus een smart home oplossing overweegt, bijv. omdat men graag beveiliging voor de woning wil regelen of energiebesparende maatregelen wil treffen, is het handig om ook goed over de installatie na te denken.

Er zijn verschillende smart home systemen mogelijk, maar grofweg kunnen ze in twee categorieën worden opgedeeld, namelijk bekabelde en draadloze oplossingen. Bij bekabelde oplossingen wordt de elektriciteit als drager gebruikt of er dient vaak nieuwe bekabeling naast de elektriciteit te worden aangelegd. Bij draadloze oplossingen is echter soms ook integratie met het spanningsnet benodigd, bijvoorbeeld om een lamp op afstand te kunnen bedienen. In beide gevallen zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.

Veiligheid

Het aantal ongelukken met elektriciteit door doe-het-zelf is helaas nog steeds te hoog. Daarom zijn er strenge veiligheidsnormen om te voorkomen dat op de verkeerde manier wordt aangelegd of aangesloten. U wilt tenslotte niet dat er kortsluiting ontstaat als u de verlichting aandoet waardoor uw smart home module of systeem stuk gaat. En denk ook aan de problemen die u kunt krijgen met uw verzekeraar als er brand uitbreekt als gevolg hiervan.

Expertise

Als u regelmatig klust, een beetje handig bent, en de tijd en het enthousiasme hebt om nieuwe dingen uit te proberen, dan is een smart home goed zelf te installeren en opzetten, maar als u één van deze elementen niet heeft, dan resulteert het snel in frustratie. Zonde! Neem daarom een vakman in de armen die niet alleen de smart home modules installeert maar die ook meedenkt over hoe de scenes opgebouwd moeten worden. Gewoon handig.

Enthousiasme

Smart home kent veel toepassingen en mogelijkheden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het IFTTT-principe (If This Than That). Ondanks dat alle fabrikanten proberen om het zo eenvoudig te maken vergt het een zekere behendigheid. Een kleine fout kan hele vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld dat de lamp altijd na 10 minuten weer uit gaat of een sensor die het alarm triggered als uw kat voorbij loopt. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar om een idee in praktijk te brengen vergt van een beginner veel geduld en enthousiasme.

Laat u daarom niet alleen adviseren over welke oplossing het beste bij u past, maar neem ook de implementatie hierin mee. Een vakman biedt een snelle en goede installatie en zorgt ervoor dat u de mogelijkheden optimaal benut, omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *