Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Smart home bij nieuwbouw of verbouwing: waarmee moet u rekening houden?

Smart home bij nieuwbouw of verbouwing: waarmee moet u rekening houden?

smart home bij nieuwbouw
Een van de momenten wanneer men na begint te denken over een huisautomatisering is op het moment van een nieuwbouwwoning of verbouwing. Smart home bij nieuwbouw of verbouwing is eenvoudiger en goedkoper om te installeren, als u dit op dat moment direct meeneemt. Een draadloze smart home oplossing kunt u zonder ingrijpende maatregelen ook in een bestaande woning installeren. Toch zijn er ook hierbij een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.

In het algemeen geldt dat alles wat u geautomatiseerd zou willen schakelen voorzien moet zijn van elektronische bediening, bijvoorbeeld als u gordijnen of screens wilt openen en sluiten dan is het handig als de stroomvoorziening hiervoor wordt aangelegd in de bouw. Een aantal tips om rekening mee te houden voor uw smart home.

Verlichtingsschakelaars

 • Draadloze Z-Wave schakelaars worden geinstalleerd achter uw bestaande schakelaars. Om er zeker van te zijn dat dit past zorgt u voor wandcontactdozen met een diepte van minimaal 50mm.
 • Voor het installeren van Z-Wave aan-uitschakelaars is er een blauwe draad (nuldraad) bij de schakelaar nodig. Dit is niet standaard. Vraag uw elektriciën om hiervoor te zorgen bij het aanleggen van de elektra.
 • Schaft u nieuwe schakelaars aan? Dan raden wij u aan om pulse-schakelaars te kopen. Deze schakelaars bieden mogelijkheid tot additionele functionaliteit in combinatie met Z-Wave dimmers. Let er verder op dat standaard dimmerschakelaars niet kunnen worden gecombineerd met smart home dimmerschakelaars.

Beveiliging

 • Als u van plan bent om beveiligingscamera’s te gaan gebruiken, zorg er dan voor dat er een netwerkkabel wordt aangelegd van uw meterkast naar de plek van de camera’s. Door een Power over Ethernet (PoE) camera te gebruiken kunt u dan met 1 kabel de camera voorzien van een vaste netwerkaansluiting en stroom. Een vaste netwerkaansluiting naar uw camera zorgt voor een stabieler en betrouwbaarder camerabeeld. Stroom heeft u altijd nodig.
 • Zorg ervoor dat er stroomvoorziening is bij gordijnen, screens en zonwering die u met uw smart home systeem zou willen bedienen, zodat dit eenvoudig kan worden aangesloten.
 • Wilt u uw garagedeur opnemen in uw smart home. Zorg dan voor een gemotoriseerde garagedeur die elektrisch kan worden geopend en gesloten.

Binnenklimaat

 • Om radiatoren in een smart home systeem op te kunnen nemen moeten ze een thermostatisch ventiel hebben. Laat uw radiatoren direct met een thermostatische knop installeren i.p.v. een ouderwetse draaiknop.
 • Heeft u vloerverwarming? Zorg er dan voor dat de lussen in de vloerverwarming apart kunnen worden open en dicht gezet met een thermische klep. Deze kan dan later worden aangestuurd met een servomoter om deze op te nemen in uw smart home systeem.
 • Bespreek bij installeren van uw CV-installatie de mogelijkheid om ruimtes of verdiepingen in uw CV systeem met een thermische klep van elkaar te scheiden die elektronisch kan worden aangestuurd. Als u dit doet, dan kunt u op een globalere manier uw verwarming indelen dan door het automatiseren van radiatoren. Bijvoorbeeld per verdieping of zones.
 • Laat in uw verwarmingssysteem een overstortregelaar plaatsen indien deze niet standaard in uw CV aanwezig is. Deze zorgt ervoor dat u in het onverhoopte geval dat uw ketel verwarmt, maar alle kamers dicht staan de overtollige druk kan worden afgevoerd.
 • Informeer naar de mogelijkheden om uw mechanische ventilatie op te nemen in uw smart home systeem. U kunt de hoofdventilatiemotor opnemen in uw systeem. U kunt ook nog overwegen om elektronische kleppen in uw ventilatiesysteem te laten plaatsen, waardoor u ruimtes of zones kunt scheiden. Dan zuigt u bijvoorbeeld niet alle warmte uit uw huis, als de ventilatie aangaat door gebruik van de badkamer of keuken.

Internet en Wifi

Als laatste nog wat opmerkingen over beschikbaarheid van Internet. Ook hier kunt u maatregelen voor het faciliteren van uw smart home bij nieuwbouw. Voor een draadloos Z-Wave of Zigbee netwerk heeft u geen specifieke Wifidekking nodig. Echter een goed dekkend Wifinetwerk is voor uw andere apparaten natuurlijk gewoon prettig, en mag niet ontbreken in een smart home. U kunt ook in deze fase nog overwegen om een vaste internetaansluiting van uw meterkast naar verschillende kamers aan te laten leggen. Makkelijk om later additionele Wifipunten op aan te sluiten, te gebruiken voor uw beveiligingscamera’s of andere apparaten die u wellicht liever op een vaste internetaansluiting wilt.

Hopelijk heeft u wat aan deze tips. Nog tips gemist? Voeg ze toe in het commentaar van dit artikel!

1 Comment

 1. Vincent Rondwijk | | Beantwoorden

  Bedankt voor deze installatietips! Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht en wil veel gebruik maken van automatisering in mijn keuken. Ik laat er binnenkort een elektricien naar kijken, maar was alvast benieuwd naar de mogelijkheden. Ik zal deze in het gesprek ook gelijk aankaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *