Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Beveiliging > Smart home beveiliging door gebruikers laat te wensen over

Smart home beveiliging door gebruikers laat te wensen over

smart home beveiliging

Het aantal smart home apparaten  groeit snel.  83% van de respondenten in een wereldwijd onderzoek over smart home beveiliging van non profit organisatie prpl (prpl smart home security report*) geeft aan een ‘ connected device’  in huis te hebben.  Al deze aan het internet verbonden apparaten maken het leven makkelijker, maar leiden  vaak tot gaten in de beveiliging van uw thuisnetwerk, doordat een aantal basis beveiligingsmaatregelen veelal niet worden genomen.

Prpl heeft onderzocht of consumenten zich bewust zijn van de beveiligingsrisico’s die worden genomen bij het gebruik van smart home apparatuur.  Spelcomputers, draadloze printers en SmartTV’s zijn het meest populair in de aan internet verbonden apparaten, ondanks dat deze veel genoemd worden als potentiële risico’s voor beveiliging.

Veel gebruikers  laten het beveiligen van hun modem/router achterwege, waardoor de voordeur voor een inbraak in het thuisnetwerk eigenlijk wijd open staat. Een aantal resultaten uit het onderzoek:

 • 43% van de respondenten geeft aan nog nooit de firmware van hun router te hebben ge-update, waarbij 23% aangeeft niet te weten dat dit kan.
 • 93% van gebruikers laat  makkelijk minimaal 1 internet poort open staan, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit nodig is om apparaten verbonden met internet te kunnen gebruiken. Voor de meeste apparaten is dit helemaal niet nodig, maar het openzetten van poorten zorgt wel voor beveiligingsrisico’s. waarmee een hacker toegang kan krijgen tot slimme apparaten.
 • 46% van de gebruikers heeft nog nooit router instellingen veranderd. Dit is inclusief bijvoorbeeld het standaard wachtwoord van de router.

Een smart home oplossing, zoals Fibaro of Zipato, zijn ook onderdeel van uw interne netwerk. Kwetsbaarheden in uw netwerk zorgen dus ook voor kwetsbaarheden van uw smart home systeem, doordat ook de centrale controller potentieel benaderbaar is van buitenaf. Het is dus belangrijk uw thuisnetwerk goed te beschermen.

Overigens staat dit verder los van het draadloze Z-Wave netwerk waar uw smart home apparaten gebruik van maken voor het aansturen van uw woning. In een volgend artikel besteed ik meer aandacht aan de veiligheid van Z-Wave.

Tips voor uw smart home beveiliging

Gelukkig komt prpl ook met een aantal basis tips om uw smart home veiliger te maken:

  1. Controleer met regelmaat of er firmware updates zijn voor uw router.
  2. Verander het standaard wachtwoord van uw router.
  3. Controleer de firewall instellingen van uw router en stel deze in.
  4. Gebruik MAC filtering voor het geven van toegang  van apparaten.
  5. Gebruik een gast netwerk voor apparaten van gasten.
  6. Gebruik een gast netwerk voor uw smart home apparaten.
  7. Zet de UPnP functie van de router uit.
  8. Sluit alle openstaande poorten in de firewall van uw router indien mogelijk.

Heeft u hulp nodig bij het controleren en beveiligen van uw thuisnetwerk? Neem dan contact met ons op.
 

*Bron: prpl – smart home security report 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *