Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Verlichting > Smart home bediening: smart home buttons en schakelaars

Smart home bediening: smart home buttons en schakelaars

smart home buttons

Elk smart home systeem en apparaat  heeft de mogelijkheid om je huis te bedienen met een bijbehorende app. Maar dit is niet voor alle acties de handigste of zelfs de snelste methode. Daarom komen er steeds meer slimme schakelaars en knoppen die een scenario in je woning kunnen activeren, of gewoon om een apparaat of licht in of uit kunnen schakelen. Dit geeft meer mogelijkheden om uw huis te bedienen, wat handig is als u uw smartphone niet bijdehand heeft. Of gewoon omdat het sneller en eenvoudiger is. In dit artikel behandelen we een paar van deze smart home buttons en schakelaars.

Fibaro The Button

The Button van Fibaro is een intelligente drukknop die je kunt gebruiken om een apparaat of licht aan of uit te zetten, een scene te activeren of om te gebruiken als paniekknop. Gebruik The Button bijvoorbeeld  op uw nachtkastje om met een druk op de knop al uw lichten uit te schakelen en het alarm te activeren. The Button maakt gebruik van Z-Wave en is daarmee uitermate geschikt om meerdere apparaten en scenario’s in uw Z-Wave smart home systeem   te bedienen. Hierdoor kunt bijna elk apparaat bedienen. Denk aan uw lichten, Sonos, Philips Hue, Nest en uw smart TV.  Daarnaast heeft The Button de mogelijkheid om tot 6 verschillende acties te definiëren met 1 enkele knop, of om met behulp van meerdere knoppen gecombineerde acties te definiëren.  Dit geeft deze eenvoudige knop eindeloze mogelijkheden!

Flic

Flic is een smart button die u overal mee naartoe kunt nemen. U kunt drie verschillende acties per knop definiëren. 1 keer indrukken, 2 keer indrukken of ingedrukt houden. U bepaalt de actie door eenvoudig koppelingen te maken via de smartphone app. Flic vertelt via bluetooth aan uw telefoon welke apparaten er door een actie worden aangestuurd. Hierdoor ondersteunt Flic een groot aantal integraties met verschillende apparaten en applicaties. Hij werkt samen met onder andere LIFX, Sonos, Spotify, IFTTT, Philips Hue, Logitech en meer.

De uitgebreide hoeveelheid koppelingen met Flic maakt deze button zeer flexibel. De knop kan niet direct in een Z-Wave netwerk worden toegevoegd, maar er zijn wel omwegen om Flic bijvoorbeeld in een Fibaro oplossing te kunnen gebruiken. Doordat uw Flic via uw telefoon met de Cloud communiceert kunt u deze meenemen en ook buitenshuis gebruiken. Klik hem bijvoorbeeld vast aan uw broekriem of tas.

Logitec POP

Net als Flic is de Logitec POP een nieuwe smart home button en heeft een erg vergelijkbare werking. Een groot verschil is echter dat de POP  gebruik maakt van een POP bridge die je thuis in het stopcontact steekt. De POP bridge maakt via Wifi verbinding met andere apparaten in uw woning. Door de POP app te installeren op uw telefoon kunt u verschillende acties instellen, en ook scenario’s samenstellen die meerdere apparaten tegelijk bedienen. De POP button heeft dezelfde acties als de Flic. 1  keer drukken, 2 keer drukken of ingedrukt houden starten verschillende acties.

Doordat de POP bridge uw Wifi netwerk scant voor koppelbare apparaten is het aantal integraties op dit moment wat beperkter dan met Flic. Dat neemt niet weg dat belangrijke populaire apparaten zoals Philips Hue, Sonos, LIFX lampen, IFTTT en de Harmony Hub allemaal samen kunnen werken met de Logitec POP. Ook is het mogelijk om te koppelen met smart home controllers als SmartThings, de Lutron Hub en de Insteon Hub.

SPIN remote

De SPIN remote  is eigenlijk meer een universele afstandsbediening zoals we die ook kennen van bijvoorbeeld Logitech. De SPIN is echter zeer eenvoudig bediening, intuïtief, en maakt gebruik van sensoren die verschillende bewegingen registreren. Elke beweging is een andere bedienknop. Net als andere benoemde schakelaars bedient de SPIN ook populaire smart home apparaten, zoals de Hue, Insteon en Sonos. Veel van deze apparaten zijn al voorgedefinieerd in de SPIN, waardoor je alleen nog maar hoeft aan te geven hoe je ze wilt gebruiken.

Koppel de afstandsbediening via bluetooth, infrarood of wifi (via de app) aan maximaal 28 elektronische apparaten. De afstandsbediening activeer je door hem aan te raken. Vervolgens zet je met 1 simpele beweging de televisie aan en zap je met een draaibeweging door alle zenders.Helaas ondersteund de SPIN remote geen Z-Wave. Via de app stel je extra functies in zodat je met 1 beweging meerdere acties tegelijkertijd uitvoert. Het is ook mogelijk om via de app 7 verschillende profielen samen te stellen die als recept kunnen dienen voor een scenario. Leuk detail, de SPIN remote is een Nederlandse uitvinding.

Fibaro Swipe

De Fibaro Swipe heeft een geheel andere methode van bediening. Dit is geen schakelaar, maar een zeer geavanceerd apparaat wat reageert op uw handbewegingen. De registratie van uw bewegingen is zo goed, dat dit vanachter het behang, of door bijvoorbeeld uw bureauoppervlak heen kan worden gedaan. Hierdoor is de Swipe overal te plaatsen. Op een prominente plek op tafel in uw woning, of aan de binnenkant van een kastje bijvoorbeeld. U kunt zowel eenvoudige als complexe handbewegingen gebruiken om een scenario in te schakelen. Zet bijvoorbeeld al uw lichten uit met een zwaai naar links, en weer aan met een zwaai naar rechts. Of schakel uw alarm in door uw hand drie draaibewegingen achter elkaar te laten maken. De Swipe is een Z-Wave apparaat wat past in uw smart home oplossing met een Fibaro controller.

NodOn Octan

De Z-Wave NonOn Octan is een draadloze afstandsbediening waarmee u uw Z-Wave apparaten in uw woning kunt aansturen. Deze kan zowel als op zichzelf staande controller worden ingezet, maar ook in combinatie met een ander Z-Wave systeem, zoals bijvoorbeeld Fibaro of Zipato. Deze compacte lichtgewicht afstandsbediening is bestand tegen water en valpartijen. Door de magneet in het apparaat kunt u hem ook eenvoudig op een metalen ondergrond kleven, bijvoorbeeld op een radiator, koelkast of metalen tafelpoot.

Deze afstandsbediening geeft u de mogelijkheid om maximaal 16 verschillende scenes of 4 groepen met maximaal 8 veschillende z-wave apparaten aan te sturen tot op een afstand van 40 meter wanneer deze wordt gebruikt als directe controller voor het apparaat.

Waar moet u op letten bij uw keuze?

Het belangrijkste voor uw keuze in bediening zijn uw gebruikswensen, de ondersteuning voor uw smart home apparaten en het gebruiksgemak. Maakt u gebruik van een geïntegreerde smart home oplossing die wordt aangestuurd door een Z-Wave controller? Kies dan voor een knop die in uw Z-Wave systeem kan worden geintegreerd, zoals de NodOn Octan, The Button of Swipe. Heeft u populaire smart home apparaten die met name gebruik maken van Wifi die u eenvoudig wilt gebruiken? Dan zijn Flic of Logitec POP goede opties. Flic geeft u daarbij de mogelijkheid ook buitenshuis uw smart home met deze knop te bedienen. Zoekt u een universele afstandsbediening waarmee u ook uw televisie kunt bedienen met simpele handbewegingen, dan is de SPIN remote een goede keuze. Vergeet daarbij niet dat u even moet wennen aan wat welke beweging nu ook alweer doet. Zie u door de knoppen de bedienmogelijkheden niet meer? Neem dan contact met ons op voor advies toegepast op uw situatie.

Stembediening

Als laatste nog een kleine opmerking over stembediening. Ook de mogelijkheden om je smart home te bedienen met je stem nemen snel toe. Apparaten die hier sterk aan bijdragen zijn de Amazon Echo en Google Home. Hier zullen we later een vervolgartikel over plaatsen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *