Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Verlichting > Slimme verlichting zonder installatie gedoe

Slimme verlichting zonder installatie gedoe

slimme verlichting
Voor verschillende smart home toepassingen moet u vaak wel iets installeren, bijvoorbeeld een module achter een bestaande lichtschakelaar. U kunt echter ook eenvoudig starten met slimme verlichting zonder installatie gedoe.

Er zijn natuurlijk kant en klare systemen waarbij geen installatie nodig is, zoals bijvoorbeeld Philips Hue of Ikea Tradfri. Het nadeel hiervan is dat u beperkt bent tot alleen het slim maken van uw verlichting. Als u eenvoudig wilt starten met slimme verlichting maar wel uw opties voor verdere automatisering open wilt houden, dan raden wij een oplossing op basis van Z-Wave aan. Lees hier waarom.

Hiervoor heeft u een centrale controller nodig. Voor deze oplossing kiezen wij een Fibaro Home Center lite, omdat dit een betaalbare en gebruiksvriendelijke controller is met meer dan voldoende mogelijkheden.

Voor de verlichting zelf maakt u gebruik van lampen die zelf direct op basis van Z-Wave kunnen communiceren of van een dimmer socket tussen uw lampfitting en de lamp. De volgende producten zijn hiervoor goede opties:

  • Domitech Dimbare E27 LED lamp. Warm wit licht voor bijvoorbeeld een plafonnière of een schemerlamp.
  • Zipato RGBW E27 LED lamp. Verschillende wit tinten, 16 miljoen kleuren mogelijk en dimbaar.
  • Aeon Labs RGBW E27 LED lamp. Verschillende wit tinten, 16 miljoen kleuren mogelijk en dimbaar.
  • Phillio Dimmer Socket. Komt tussen uw E27 fitting en LED lamp (max 15W). U heeft hier een dimbare lamp met E14 fitting voor nodig, of de E14/E27 adapter voor een E27 lamp.

Maak uw keuze uit de beschikbare Z-Wave lamp opties, en voeg de lampen toe aan de controller volgens de instructie bij de lamp. Uw lampen zijn beschikbaar in uw systeem, en bedienbaar via uw smartphone app. Daarnaast blijven uw lichten te bedienen met de lichtschakelaar.

Heeft u een lamp nodig voor een GU10 spot? Helaas zijn er nog geen GU10 spots die Z-Wave ondersteunen. Wel zijn er fittingen die van uw GU10 fitting een E27 fitting maken, maar dit moet natuurlijk wel mooi in uw spot passen. Voor een inbouwspot heeft u hier uiteraard weinig aan. Voor het automatiseren van een GU10 spot komt u dus eigenlijk niet onder het inbouwen van een z-wave schakelaar of dimmer uit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *