Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Slim energie meten met uw smart home

Slim energie meten met uw smart home

slim energie meten met uw smart home

“What gets measured, gets managed” is een mooie Engelse uitspraak. Als u energie wilt besparen, dan heeft u eerst inzicht nodig in wat u verbruikt, en welke apparaten het meeste verbruiken. In dit artikel krijgt u uitleg over hoe u uw energieverbruik kunt meten.

Koppelen met uw slimme meter

In combinatie met een slimme meter kunt u real time uw energieverbruik meten. Via een beveiligde website of met een applicatie op uw smartphone heeft u uitgebreide rapportages beschikbaar over uw energieverbruik op dit moment. Zo kunt u precies zien wat de impact is van die oude koelkast in de garage op uw energiekosten.

Voorbeelden van apparaten die uw energieverbruik inzichtelijk maken zijn bijvoorbeeld de  Zipato P1 Module of de Plugwise Smile P1Deze sluit u aan op uw slimme meter waardoor u het energieverbruik van uw meter kunt inzien. Als u zonnepanelen heeft, kunt u daarnaast door gebruik te maken van een extra module bij de Plugwise meter ook de opbrengst van uw zonnepanelen meten, om zo uw netto energieverbruik in te zien.

Daarnaast kunt u met de Zipato P1 module het totale energieverbruik van uw woning via uw smart home module uitlezen, waardoor u zowel het totale energieverbruik van uw woning inziet maar ook van de individuele Z-Wave tussenstekkers en schakelaars de ook energie meten en doorgeven aan de smart home controller.

Ook Fibaro geeft u inzicht in uw energieverbruik. Helaas moet u om de slimme meter in Fibaro uit te lezen aan de slag met LUA scripting wat het complexer maakt. Daarentegen zijn de rapportagemogelijkheden van Fibaro weer veel mooier, uitgebreider en flexibeler van die van Zipato…

Een uitgebreid overzicht van alle energie verbruiksmeters vind u op https://www.energieverbruiksmanagers.nl/

Inzicht in het verbruik per apparaat

Om meer inzicht te krijgen in het energieverbruik heeft u per apparaat een tussenstekker nodig. Deze meet hoeveel energie er doorheen gaat. U kunt daarmee ook  dit apparaat in- en uitschakelen vanaf een applicatie op uw smartphone of door middel van een scene. In Zipato ziet u vervolgens een overzicht van het huidige stroomverbruik van dit apparaat als ook het cumulatieve verbruik.

Zipato Cumulatieve Consumptie 1 Apparaat

zipato cumulatief gebruik apparaat

Gebruiksrapportages

Alle energieverbruiksmeter bieden u gebruiksrapportage om u goed inzicht te geven in uw energieverbruik. Bij een energieverbruiksmeter als Plugwise heeft u toegang tot een webomgeving waarmee u flexibel rapportages kunt samenstellen en drempelwaardes in kunt stellen. Qua rapportages heeft een dergelijk apparaat, wat puur ontworpen is om uw energie te meten, een streepje voor op de rapportages van een smart home controller. Echter heeft u met een dergelijke energieverbruiksmeter geen inzicht in het verbruik per apparaat.

Plugwise Tablet Rapportage

Plugwise tablet rapportage

Vrijwel alle smart home controllers hebben eigen rapportages over energieverbruik van apparaten die netjes weer worden gegeven in grafieken. Fibaro geeft u uitgebreid en flexibel inzicht in het energieverbruik van verschillende modules en zelfs kosten als u uw energieprijs ingeeft. Het nadeel is dus zoals eerder genoemd dat u niet uw totale energieverbruik kunt laten zien, omdat er geen standaard mogelijkheid is om de gegevens van uw slimme meter in te lezen.

Fibaro Weekly Wheel Rapportage

Fibaro weekly wheel rapport

Zipato heeft wel de mogelijkheid om een P1 module te koppelen en zo uw totale energieverbruik direct hierin inzichtelijk te maken. Alsmede het verbruik per apparaat. De grafieken gaan maximaal 30 dagen terug. Dit beperkt de mogelijkheden voor het inzichtelijk maken van uw verbruik over langere termijn. Dit kunt u omzeilen door de gegevens te exporteren naar Google spreadsheets met de Zipato API. Hiervoor is een duidelijke toelichting beschikbaar.

Ons advies

Het mooiste is natuurlijk inzicht in uw volledige verbruik, als ook rapportages over de apparaten waarvoor u een tussenstekker of module met energiemeting in gebruik heeft.

Ons advies is dan ook om gebruik te maken van een smart home controller met modules met energiemeting, waarmee u én meer inzicht krijgt in uw verbruik per apparaat, én direct de mogelijkheid heeft om uw apparaat automatisch en/of op afstand te schakelen om dit energieverbruik in te perken. Als u dit in één apparaat wilt hebben, dan is een Zipato controller met P1 module de beste keuze.

Heeft u alleen behoefte aan een totaaloverzicht van uw energieverbruik met uitgebreide rapportagemogelijkheid en optie om opwekking van uw zonnepanelen inzichtelijk te maken in hetzelfde overzicht? Gebruik in dat geval de Plugwise P1 module.

Meer over energiemanagement met uw smart home

Dit is een eerste artikel over energiemeting, verbruik en besparing in uw smart home, over de komende weken zal ik dit onderwerp verder uitdiepen in opvolgende posts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *