Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Is een smart home iets voor mij?

Is een smart home iets voor mij?

smart home

Stelt u zich eens voor: u komt ’s avonds thuis na een dag werken. U bent nog even langs de supermarkt gereden voor het avondeten en komt nu aan bij uw huis met twee volle tassen in uw handen. Het is al donker en koud buiten. Als u de voordeur opent, gaat de lamp in de hal direct aan. U loopt de keuken in, waar de verlichting ook aanspringt, en doordat de thermostaat u gesignaleerd heeft, wordt de woning lekker verwarmt. Na het eten drinkt u nog een wijntje op de bank terwijl de lichten in de keuken uitgaan, omdat langere tijd geen beweging is gesignaleerd. Tegen de tijd dat u naar bed gaat heeft de verwarming zichzelf al uitgeschakeld, want u gaat meestal rond dit tijdstip naar bed en het is nog voldoende warm in de kamer. In de slaapkamer activeert u het alarm met één druk op de knop, waarbij ook alle lampen en alle apparatuur automatisch uitgaan.

De mogelijkheden van smart home zijn enorm. Denk daarbij aan energiebesparende maatregelen zoals de wasmachine die weet wanneer het daltarief ingaat en op basis van de hoeveelheid was bepaalt hoeveel wasmiddel benodigd is. Of aan een betaalbare beveiligingsoplossing die indringers verjaagt, door middel van een sirene of geluiden van blaffende honden, terwijl de camera bij de voordeur foto’s maakt van de indringer. En ook een stukje comfort, zoals de garagedeur die automatisch open gaat als u de straat in komt rijden. Met een slimme woning kunt u geld besparen, uw veiligheid vergroten en uw leven een stuk comfortabeler maken. Wie wil dit nu niet?

Interesse in een slimme woning

86% van de Nederlanders denkt dat we binnen 10 jaar tijd alle apparaten in huis via de smartphone gaan bedienen. Toch zijn slechts 1 op de 6 mensen van plan om komend jaar een smart home oplossing aan te schaffen. Vooral de leeftijdsgroep 65+ jaar is daar zeer terughoudend in. Terwijl juist deze groep enorm van de voordelen kan profiteren. Ervaring leert namelijk, dat mensen met een smart home zich veiliger voelen en meer comfort ervaren in hun woning. Een voorwaarde als men van plan is om lang thuis te blijven wonen. Toch lijkt men vooral het gevoel te hebben dat deze oplossingen niet nodig zijn en wellicht schrikt de technische component ook af.

Als je echter kijkt naar de mobiele telefoon, dan dacht 20 jaar geleden een overgrote meerderheid verbaasd: waarom zou je dat nodig hebben? En waarom zou je het fijn vinden om midden op straat gebeld te worden? “Als ze mij willen bereiken, dat moeten ze maar wachten tot ik thuis ben”. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Niet alleen om te bellen, maar ook om onderweg in de trein de mail te beantwoorden, om te kunnen videobellen met vrienden of als navigatie onderweg. De mobiele telefoon is een eerste levensbehoefte geworden. Zodoende is het niet de vraag óf smart home interessant voor u is maar in welke vorm?

Omdat niet iedereen affiniteit heeft met techniek kan de implementatie worden uitbesteed en is smart home tegenwoordig als een service af te nemen. Betaalbaar en met de zekerheid dat u iemand kunt bellen als er iets mis gaat. Ook zijn er verschillende schakelaars en knoppen beschikbaar die de verlichting of een heel scenario kunnen activeren, zodat u niet afhankelijk bent van een applicatie op een smartphone.

Bent u al smart home ready?

Als u interesse heeft in de mogelijkheden, begin dan vooral klein. Met een controller en een paar modules kunt u uw woning al een stuk slimmer maken en genieten van de voordelen. Laat u goed adviseren over de toepassingen en hoe deze uw wooncomfort vergroten. Uitbreiden kan altijd nog.

Over een paar jaar zal ook smart home volledig geïntegreerd zijn in onze levens. En niet omdat er steeds meer mogelijk is, maar omdat het zo ontzettend snel went. Zodat onze kinderen zich verbaasd af zullen vragen waarom je thuis zou moeten blijven voor een bezorger van de boodschappen en waarom zou je op moeten staan om een lamp aan te zetten. Hoe kon je ooit leven zonder smart home?

 

Bronnen
  1. http://www.telecompaper.com/nieuws/aankoopintentie-smart-home-device-nog-laag–1163427
  2. http://www.telecompaper.com/achtergrond/nederlandse-huishoudens-nog-weinig-belangstelling-voor-smart-home-devices–1163432
  3. http://www.metronieuws.nl/digitaal/2015/10/in-2025-is-je-huis-slimmer-dan-jij
  4. https://telecomnieuwsnet.wordpress.com/2016/03/01/onderzoek-europese-mobiele-penetratie-nadert-100-procent/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *