Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Beveiliging > Inbraak voorkomen met behulp van smart home

Inbraak voorkomen met behulp van smart home

Inbraak voorkomen met behulp van smart home

In Nederland wordt er jaarlijks bijna 65.000 keer ingebroken.1 Bij slechts 7,3% van alle woninginbraken vond de politie in hetzelfde jaar tenminste één verdachte. Veel inbraken vinden plaats door kleine criminelen die op zoek zijn naar een snelle score en kiezen daarvoor de weg van de minste weerstand.

Slachtoffers van een inbraak houden vaak langdurig last van psychologische en lichamelijke klachten. De meest genoemde klacht is onrustig slapen. Andere mogelijke klachten zijn gevoelens van neerslachtigheid, boosheid of irritatie. Veertig procent van de mensen die te maken heeft gehad met een inbraak geeft aan dat zij eerder maatregelen zouden hebben genomen door het beter beveiligen van hun woning, als zij vooraf de impact hadden geweten. 3

Inbraak voorkomen en uw veiligheid vergroten

Er zijn natuurlijk verschillende maatregelen die u kunt treffen om de veiligheid van u en van uw gezin te vergroten, zoals het plaatsen van goede verlichting om uw woning, het verbeteren van uw hang- en sluitwerk met gecertificeerde anti-inbraak sloten en het altijd sluiten van ramen en deuren als u weg bent.  Meer informatie over het voorkomen van woninginbraken en het nemen van laagdrempelige maatregelen vind u onder andere op de website over woninginbraken van de politie4.

Maar het kan een stukje slimmer. Want wilt u niet alvast weten als er iets onverwachts gebeurt in uw woning als u er niet bent of als u boven ligt te slapen? Een smart home beveiligingsoplossing kan u daarbij helpen. Met een klein aantal slim geplaatste sensoren wordt u direct gewaarschuwd in het geval van een mogelijke calamiteit. Bijvoorbeeld een deursensor die het openen van de voordeur registreert, de bewegingssensoren die beweging in en rond uw woning detecteren en slimme rookmelders die rook, koolmonoxide of extreme temperaturen melden.

Uw smart home systeem interpreteert de informatie van de sensoren en voert op basis daarvan een door u gewenste actie uit. Bijvoorbeeld alle lichten in en om de woning springen aan, het alarm gaat af met sirene en lichtflitsen en een melding wordt verstuurd naar uw mobiele telefoon of andere contactpersonen. Als u niet thuis bent kunt u met behulp van uw IP camera in de woning kijken om te zien wat er aan de hand is. Uw dochter was vergeten het alarm uit te schakelen? In dit geval dus niets aan de hand. Als er wel iets aan de hand is, dan kunt u direct de politie of buren waarschuwen en heeft uw camera de inbraak netjes opgenomen. De beelden kijkt u terug vanuit de Cloud waar deze veilig zijn opgeslagen.

Voorkomen is beter dan genezen

Alarmering bij een calamiteit is natuurlijk wenselijk, maar u voorkomt natuurlijk liever dat dit nodig is. Net als de meeste mensen kiezen ook inbrekers liever de weg van de minste weerstand. Zichtbaar aanwezige camera’s en raamstickers die aangeven dat uw woning is beveiligd zorgen er vaak al voor dat inbrekers liever een woning uitkiezen waar minder risico aan verbonden is. Zichtbare meldingen van camera beveiliging zorgen er ook voor dat opgenomen beelden kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal.

Smart home beveiliging gaat verder dan een alarm centrale

Er zijn veel verschillende veiligheidssystemen. Wat is het verschil met een ouderwetse alarminstallatie? Voornamelijk dat de mogelijkheden van een alarminstallatie meestal beperkt zijn tot die ene functie, waarbij de  acties op basis van een alarm, als ook wie u kunt waarschuwen, gelimiteerd zijn. En in veel gevallen zijn deze ook nog eens een stuk duurder, doordat de oplossing gekoppeld is aan een abonnement op een (virtuele) meldkamer.

Belangrijk is dat de beveiliging afschrikt, dat u zelf geïnformeerd wordt, en eventueel andere contactpersonen zoals uw buren gewaarschuwd kunnen worden. Indien gewenst kan een smart home oplossing uitgebreid worden met een koppeling met een centrale meldkamer. Voor veel mensen gaat dit nog  een brug te ver.

Smart home oplossingen geven meer mogelijkheden dan alleen alarmering. Zo kunt u potentiele inbrekers het gevoel geven dat er iemand thuis is door lichten in uw woning automatisch aan te laten gaan en ook de gordijnen automatisch sluiten wanneer het donker wordt. Daarnaast kunt u in geval van een alarm in één keer alle lichten in de woning aanzetten en eventueel de muziek of televisie aanzetten om de indringer af te schrikken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw veiligheid te vergroten met behulp van smart home? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Bronnen
  1. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/11/geregistreerde-criminaliteit-daalt-met-5-procent
  2. http://statline.cbs.nl/statweb/publication/?vw=t&dm=slnl&pa=83122ned&d1=a&d2=0&d3=a&hd=160222-1025&hdr=t&stb=g1,g2
  3. http://stichtingnipw.nl/onderzoeksresultaten/
  4. https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *