Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Funliving Smart Home Blog > Verlichting > Energie besparen door automatisch uitschakelen verlichting en verwarming

Energie besparen door automatisch uitschakelen verlichting en verwarming

Uw verlichting en uw verwarming zijn uiteraard grote ‘sponsoren’ van uw energierekening. We weten allemaal wel dat om energie te besparen de lichten uitgezet moeten worden als u de kamer verlaat, en dat de verwarming minstens een half uur voor het naar bed gaan uitgezet moet worden. Maar hoeveel kansrijker en makkelijker is het als dit helemaal vanzelf gaat!
Wij geven een aantal voorbeelden hoe uw smart home u hierbij kan helpen.

Bewegingssensoren

Bewegingssensoren op een aantal strategische plekken zorgen voor automatische schakeling van uw verlichting. Combineer hierin beweging samen met lichtintensiteit. Hiermee schakelt uw verlichting aan bij beweging als er onvoldoende licht in de ruimte is. En weer uit als de sensor gedurende bijvoorbeeld 10 minuten geen beweging heeft gezien. Het meten van beweging, lichtintensiteit en temperatuur kan worden gecombineerd in 1 enkele multi-sensor.

Zelflerende thermostaat

Koop en installeer een zelflerende thermostaat. Hoe vaak vergeet u niet om het schema aan te passen van uw thermostaat als deze afwijkt, of als u op vakantie gaat. En past uw schema echt wel bij uw daadwerkelijke behoefte aan verwarming? Een zelflerende thermostaat past zijn schema automatisch aan op uw gedrag, en schakelt de verwarming uit als er niemand meer in de woning wordt gesignaleerd.

Alle lichten uit scene

Gebruik een scene voor ‘alle lichten uit’. Deze schakelt met één druk op de knop alle lichten in uw woning uit. Gebruik deze op het moment dat u gaat slapen en als het alarm wordt ingeschakeld (en u dus niet thuis bent). Zo weet u zeker dat niet ergens nog een licht aan staat.

Slimme verwarming

Neem uw verwarming ook op in uw smart home oplossing. Schakel deze hiermee automatisch uit bij het slapen gaan, indien u afwezig bent of wanneer de buitentemperatuur te hoog is. Deze extra intelligentie maakt uw verwarming nog efficiënter, en zorgt ervoor dat gebeurtenissen als alarm activatie, slapen, woning verlaten of thuiskomen uw verwarming laat samenwerken met uw verlichting, alarm of andere apparatuur.

Nog meer energie besparen?

Dit is het vierde artikel over energie besparen. Zo hebben we het al gehad over hoe u het energieverbruik in uw woning goed kunt meten, wat de grootste stroomvreters zijn en de voordelen van slimme dimbare verlichting. Volgende week gaan we verder over slimme verwarming en hoe u ervoor kunt zorgen dat u energie bespaart zonder het koud te krijgen.

Wilt u meer weten over welke oplossingen interessant zijn voor u, neem dan contact op met Funliving via info@funliving.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *