Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Scenes en How To > VerlichtingFAQ > Scene Fibaro: voorkom verkeerd uitgaan van lichten bij stilzitten

Scene Fibaro: voorkom verkeerd uitgaan van lichten bij stilzitten

U kent het wel. Ruimtes waar de lichten worden gecontroleerd door een bewegingssensor. Maar als u toevallig even te lang stil heeft gezeten, zit u in het donker. Met deze scene kunt u het foutief uitgaan van lichten bij stilzitten voorkomen.

Bewegingssensoren voor uw verlichting in huis zijn handig. Behalve als u even televisie aan het kijken bent. Goede kans dat u dan weleens in het donker komt te zitten. Hier is echter een eenvoudige oplossing voor die u onderdeel kunt maken van uw ‘licht uit scene’.

Benodigdheden

 • Z-Wave Tussenstekker, bijvoorbeeld Fibaro Wall Plug.
 • Bewegingssensor, bijvoorbeeld Fibaro Multisensor.
 • Z-Wave aan-uitschakelaar of dimmerschakelaar, bijvoorbeeld Fibaro Dimmer 2.

Scene

Steek de tussenstekker in het stopcontact en steek daar uw televisie in, of de stekkerdoos met apparaten waaronder uw televisie. De tussenstekker meet ook het stroomgebruik van uw apparaten. Het stroomverbruik gebruikt u om te voorkomen dat uw licht wordt uitgeschakeld.

Ga naar devices, en zoek uw tussenstekker in het device overzicht. Noteer het huidig verbruik van uw tussenstekker op het moment dat uw televisie aan staat. Het verbruik wordt weergegeven in het groen linksonderin het device venster.

tussenstekker tv

Maak uw scene voor het uitschakelen van het licht als er geen beweging meer wordt gedetecteerd. Bijvoorbeeld na 20 minuten. In onze ervaring is 20 minuten voor de woonkamer een goede tijd, waarbinnen u over het algemeen wel een keer heeft bewogen als u daar zit. Voeg hier een regel aan toe die aangeeft dat uw licht alleen uit mag gaan als het energieverbruik van uw tussenstekker hoger is dan de drempelwaarde voor het energieverbruik van uw televisie. Bijvoorbeeld als uw televisie 250W verbruikt, stelt u een drempelwaarde van 200W in om aan te geven dat uw televisie aan staat.

Deze scene ziet er als volgt uit. (Kijk ook eventueel hier voor uitgebreide scene met verlichting op basis van beweging en lichtintensiteit.)

uitgaan van lichten bij stilzitten

Als de bewegingssensor in uw woonkamer 1200 seconden (= 20min) geen beweging heeft gezien, EN uw tussenstekker van uw televisie verbruikt minder dan 200W, dan mag uw licht uitschakelen.

2 Comments

 1. Ruud | | Beantwoorden

  Dank voor de scène. Ik heb echter 1 vraag; het licht gaat bij mij op een bepaalde tijd aan. Ook als ik niet thuis ben. Dan staat mijn tv echter niet aan en gaat het licht dus weer uit met deze scène.
  Hoe neem ik in de scène op dat het licht pas uit mag als de tv uit staat maar… pas na b.v. 22.30 uur.

  Ik heb een Fibaro HC Lite.

  • Mathijs Heikamp | | Beantwoorden

   Hoi Ruud,
   Excuus allereerst voor de hele late reactie. Om een voor mij niet duidelijke reden heb ik jouw reactie volledig gemist. Ik hoop dat je in de tussentijd al een oplossing hebt gevonden voor je vraag. Het is moeilijk om deze precies te beantwoorden, aangezien ik jouw scene op basis van tijd niet ken. Het klinkt alsof je op basis van (geen) beweging het licht uit laat gaan, maar dit niet wilt als je niet thuis bent of idd de TV aan staat. De beste oplossing in het algemeen is het gebruiken van een additionele variabele aangemaakt in het variables panel die aangeeft of je wel of niet thuis bent. Een ‘wel/niet thuis’ variabele is hier geschikt voor, waarmee je de scene kunt uitbreiden. Bijvoorbeeld wel thuis AND motion sensor = safe AND TV uit > licht = OFF. Een alternatief is om door middel van tijd een variabele te schakelen (dag/nacht of wel/niet thuis) die de trigger vormt. Mocht dit niet helpen, stuur me dan jouw huidige scene even per mail (info@funliving.nl), dan kan ik wat concreter antwoord geven.
   MvG, Mathijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *