Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Scenes en How To > Automatische badkamer afzuiging Fibaro

Automatische badkamer afzuiging Fibaro

Automatische badkamer afzuiging
Als u uw mechanische ventilatie toevoegt aan uw smart home systeem, dan kunt u deze altijd en overal eenvoudig bedienen en zorgen voor automatische badkamer afzuiging op basis van luchtvochtigheid. Dit artikel beschrijft hoe u automatische vochtafzuiging regelt voor een Itho Ecofan RFT ventilatie met behulp van uw Fibaro Home Center.
Benodigd
 • RGBW module (10V)
 • PWM printplaat Itho Ecofan (Itho toerentalregelaar I2C-PWM optieprint voor I2C Bus)
 • Mechanische ventilatie unit Itho Daalderop CVE ECO RFT
 • Z-Wave Vochtsensor Everspring
 • 12V DC (gelijkspanning) adapter
 • Aansluitmateriaal (lasdoos, 2 aderige kabel, lasklemmen of kroonsteentjes).
Stappen
 1. PWM printplaat Itho monteren op ventilatieunit.
 2. RGBW module aansluiten op printplaat en toevoegen aan Fibaro.
 3. Vochtsensor monteren in gewenste ruimte en toevoegen aan Fibaro.
 4. Scenes voor aansturen ventilatie op basis van luchtvochtigheid.

1. PWM printplaat Itho monteren op ventilatieunit

Voor de Itho Daalderop Ecofan RFT (meest recente model) is er een optie printplaat beschikbaar waarmee de ventilator via een PWM signaal te besturen is. Hier kunt u bijvoorbeeld een CO2 sensor direct op aansluiten, maar deze kunt u ook gebruiken in combinatie met een RGBW module van Fibaro. Met de RGBW module kunt u uw Itho ventilatie onderdeel maken van uw smart home oplossing. De uitgang van de RGBW module geeft PWM signalen af die kunnen worden gelezen door de PWM optieprint. U kunt in deze opzet traploos schakelen op elk gewenst toerental wat uw ventilator ondersteund.

De printplaat installeert u door de meegeleverde instructies hiervoor te volgen. Haal eerst uiteraard de spanning van uw ventilator af voordat u de ventilatiebox opent en de installatie begint. De printplaat neemt positie 2 van uw driestandenschakelaar in. Deze werkt dus dan alleen nog maar op basis van de aansturing van via de printplaat. Stand 1 en stand 3 zijn nog beschikbaar voor handmatig gebruik via de schakelaar.

2. RGBW module aansluiten op de PWM printplaat en toevoegen aan Fibaro

Sluit de RGBW module aan op de PWM-printplaat volgens onderstaand schema. Gebruik hiervoor een twee-aderige draad waarvan de ene wordt verbonden met ‘Red, Green, Blue of White’ uitgang van de RGBW controller. Het maakt niet uit welke dit is. Sluit het andere PWM aansluitpunt aan op de 12V fase aansluiting van de adapter. De RGBW controller moet zelf ook 12V spanning krijgen. Sluit de fasedraad daarom ook aan op de RGBW controller. Sluit de neutrale draad van de adapter aan op de GND aansluiting. Hierna kan de stroom worden geactiveerd en de Fibaro module worden toegevoegd aan uw controller.

RGBW controller PWM printplaat aansluiting

Nadat de RGBW module is toegevoegd zie je voor elke RGBW uitgang een device. Voor de uitgang die u heeft aangesloten, in ons geval wit, kunt u het plaatje wijzigen in onderstaande draaiknop om deze meer herkenbaar te maken als ventilator in uw systeem. U kunt met deze knop handmatig uw ventilator in de gewenste stand plaatsen (let op, driestandenschakelaar moet op “2” staan). Maar wij willen automatische badkamer afzuiging op basis van luchtvochtigheid in de badkamer. Hiervoor gaan we eerst een vochtsensor toevoegen.

3. Vochtsensor Everspring toevoegen aan Fibaro

Om de luchtvochtigheid in de badkamer te bepalen is de temperatuur- en vochtsensor van Everspring (ST814) zeer geschikt. Voeg de vochtsensor toe volgens de bijgeleverde instructies. Het instellen van de juiste parameters vergt wat tweaken met de sensor en is afhankelijk van de ‘normale’ luchtvochtigheid in uw badkamer. Wij hebben de volgende parameters uiteindelijk gebruikt:

 • Parameter 4 – humidity level that sends ‘ON’ to associated devices op 85%.
 • Parameter 5 – humidity level that sends ‘OFF’ to associated devices op 80%.
 • Parameter 8 – humidity change that triggers autoreport op 5% (laagste waarde, dit gaat wel ten koste van de batterijduur).

De meest betrouwbare methode om de parameters te wijzigen is direct op het apparaat volgens de bijgeleverde handleiding. U kunt dit ook in de Fibaro controller doen, en dan de vochtsensor ‘wakker maken’. Maar dit werkte niet altijd even goed in onze ervaring. Met deze waarden weet de controller in ieder geval bij elke 5% afwijking wat de vochtwaarde is. En ook als deze naar 85% gaat, of tot 80% daalt. Afhankelijk van hoe u de verwarming gebruikt in uw badkamer en of u een raam heeft om te ventileren zullen andere waarden wellicht beter voor u werken. U kunt dit nagaan door de luchtvochtigheid in het event panel van Fibaro eerst een poosje te monitoren voordat u de scene voor automatiseren maakt.

4. Scenes voor het aansturen van de ventilator

Dan rest alleen nog de scenes voor het aansturen van de ventilator op basis van de luchtvochtigheid. Dit is een eenvoudige scene die met block scenes kan worden gemaakt. Bij een luchtvochtigheid van 85 of meer, stel de ventilator dan in op 75% (zie plaatje). De waarde van 75% komt redelijk overeen met de standaard ‘stand 3’ waarde van de mechanische ventilatie. Voor het uitzetten van de ventilator maakt u dezelfde scene. Maar dan bij een luchtvochtigheid van 84 of minder, stel de ventilator in op 25% (standaard waarde). Vergeet niet om de algemene instellingen van deze scenes op ‘automatic’ te zetten.

scene_afzuiging_badkamer

5. Andere opties voor gebruik van uw mechanische ventilatie in uw smart home

Uiteraard kunt u de centrale mechanische ventilatie ook voor andere doelen gebruiken dan alleen de badkamerventilatie:

 • Luchtvochtigheid reguleren in uw woonkamer als uw centrale thermostaat dit ondersteund.
 • Handmatig via de app de afzuiging aanzetten, bijvoorbeeld bij of na het koken.
 • Automatisch de afzuiging aanzetten op basis van temperatuur in gekozen ruimtes met temperatuursensor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *