Enthousiast over de mogelijkheden van smart home.
Funliving > Blog > Scenes en How To > VerlichtingFAQ > Aansluiten Fibaro dimmer met hotelschakeling

Aansluiten Fibaro dimmer met hotelschakeling

Fibaro dimmer met hotelschakeling
Met een Fibaro dimmer heeft u de mogelijkheid uw verlichting op bijvoorbeeld een overloop te dimmen. Veelal maakt verlichting hier gebruik van een hotelschakeling. In dit artikel licht ik de mogelijkheden en installatie voor een Fibaro dimmer met hotelschakeling toe. Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken om in de nacht het licht heel zacht aan te laten gaan als u er ‘s nachts uit moet.

Fibaro dimmer met hotelschakeling installeren.

In plaatje A zie u een schematische weergave van een gewone hotelschakeling. Het licht staat in dit geval aan, omdat er een gesloten verbinding van de fase L naar de lamp is.

Om de Fibaro dimmer aan te sluiten heeft u in ieder geval een fasedraad (L) bij het aansluitpunt nodig. Indien er ook een neutrale draad (N) aanwezig is, dan kan een 3-draadsinstallatie gerealiseerd worden zoals aangegeven in plaatje B. Dit verdient de voorkeur. Indien dit niet mogelijk is, dan kunt u een 2-draadsinstallatie realiseren zoals aangegeven in plaatje C. U dient de Fibaro dimmer te installeren achter de schakelaar waarvan de installatiedraad (zwart) naar de lamp toeloopt. Over het algemeen zal dit bij een hotelschakeling boven en beneden de trap de bovenste schakelaar zijn. Wel dient u ook aanpassingen te maken bij de eerste schakelaar.

Eigenlijk gaan we de hotelschakeling opsplitsen in 2 losse schakelaars die elk 1 van de 2 schakelingangen van de Fibaro dimmer aansturen. De fysieke schakelaars zitten dan dus niet meer in een hotelschakeling geïnstalleerd. De zwarte draden tussen de twee schakelaars worden gebruikt om Sx en S2 te verbinden. En een nieuwe verbinding wordt gemaakt tussen Sx en S1.

Stap voor stap voor 3-draadsinstallatie met blauwe draad bij het aansluitpunt.

 1. Haal de stroom van de groep waar de schakelaars onderdeel van zijn.
 2. Maak beide schakelaars open, en identificeer welke schakelaar de eerste is. Dit is de schakelaar die verbonden is met een bruine draad. De andere schakelaar is dan verbonden met de lamp.
 3. Haal de bruine draad los van de schakelaar, en dek deze af met een lasdop. Deze heb je niet (meer) nodig.
 4. Verplaats vervolgens een zwarte draad naar de positie waar eerst de bruine draad zat. Daarmee is deze schakelaar klaar.
 5. Haal bij de andere schakelaar de draad los die naar de lamp gaat (de draad aan de kant waar er maar 1 zit). Sluit deze aan op de load-uitgang van de dimmer (symbool met pijltje).
 6. De beide zwarte draden aan de andere kant van de schakelaar komen van de eerste schakelaar af. Haal deze beide los:
  • Sluit de ene aan op een lasdop met iig nog 2 andere verbindingspunten.
  • Sluit de andere aan op de S2 ingang van de dimmer.
 7. Verbind een nieuwe zwarte draad met de ingang van de tweede schakelaar en verbind deze tevens met een van de open verbindingspunten van de lasdop.
 8. Verbind nog een nieuwe zwarte draad met de uitgang van de tweede schakelaar en verbind deze met de S1 ingang van de dimmer.
 9. Verbind vervolgens een derde nieuwe zwarte draad met het laatste open verbindingspunt van de lasdop en de Sx uitgang van de dimmer. Hiermee zijn de de ingangen van beide schakelaars verbonden met de Sx uitgang van de dimmer.
 10. Sluit de blauwe draad aan op de N ingang van de dimmer.
 11. En sluit als laatste de bruine fasedraad aan op de L ingang van de dimmer.
 12. Plaats nog niet alles terug. Zet eerst de stroom aan. De dimmer gaat zin autocalibratieprotocol starten. Er brand een groene LED als dit is afgerond en de dimmer correct is aangesloten.
 13. Voeg vervolgens de dimmer toe aan de controller middels de B-button van de dimmer.
 14. Ga naar de instellingen van de toegevoegde dimmer en wijzig de volgende parameters:
  • Parameter 20 – als uw schakelaar een normale aan uit schakelaar is, stel deze dan in als ‘toggle’ switch. Indien u een pulsedrukker gebruikt, laat deze parameter dan staan op ‘momentary’.
  • Parameter 26 – wijzig deze naar ‘3-way switch function for S2 enable’ om ingang S2 voor de tweede schakelaar te activeren.
 15. Test of met elke schakelaar en de controller het licht aan en uit kan worden gezet, en of er met de controller kan worden gedimd.
 16. Haal de stroom er weer af, plaats alles terug in de muur, en schakel de stroom weer in.

Stap voor stap voor 2-draadsinstallatie, zonder blauwe draad bij het aansluitpunt.

 1. Volg stappen 1 t/m 9 van de 3-draadsinstallatie. Maar zorg er bij stap 6 voor dat de betreffende lasdop minimaal nog 3 open verbindingspunten heeft.
 2. Sluit de een blauwe draad aan op de N ingang van de dimmer en verbind deze middels de lasdop met de Sx uitgang van de dimmer.
 3. Sluit de bruine fasedraad aan op de L ingang van de dimmer.
 4. Volg verder stappen 12 t/m 16 van de 3-draadsinstallatie.

Tips voor het beschikbaar maken van een bruine fasedraad en eventueel een blauwe nuldraad.

Het is lang niet vanzelfsprekend dat er een bruine fasedraad en eventueel een blauwe nuldraad bij de schakelaar beschikbaar zijn waarachter de dimmer moet komen. Deze zullen van een nabijgelegen punt beschikbaar moeten worden gemaakt, door een draad te trekken van bijvoorbeeld een nabijgelegen stopcontact. Let er echter wel op het betreffende stopcontact onderdeel is van dezelfde groep als de schakelaar.

Alternatief (met nadelen) indien er geen fasedraad beschikbaar kan worden gemaakt bij de schakelaar.

Een alternatieve optie voor het installeren van de Fibaro dimmer met hotelschakeling is om dit bij de lamp te doen. Ook hier is het nodig een fasedraad beschikbaar te maken. Afbeelding D geeft het installatieschema voor deze optie weer. In dit geval verbindt u de uitgang van de hotelschakeling met S1 van de dimmer. En verbindt u Sx en N middels een blauwe draad. Het nadeel van deze installatieoptie, is dat het uitschakelen van de ‘lamp’ met de schakelaar ervoor zorgt dat deze niet goed meer reageert op commando’s van de controller. De schakelaars kunnen dan effectief niet meer normaal worden gebruikt. Dit scenario is dus alleen te gebruiken wanneer er op basis van bijvoorbeeld beweging wordt geschakeld met Fibaro, en niet met de schakelaars. Ver van ideaal dus.

2 Comments

 1. René Sanders | | Beantwoorden

  Hoi Mathijs,

  Ik ben aan zoeken naar een oplossing om de fibaro dimmer 2 in mijn hotel schakeling op te nemen.
  Tussen mijn beide hotel schakelaar lopen 3 draden. Een vaste L, een schakeldraad en de draad naar de lamp. Een zogeheten “wisselschakeling met omloopdraad” bij één van beide schakelaars heb ik wel een N draad maar komt de L van de andere schakelaar.

  Ik kan in principe op deze plek een 3 draads aansluiting maken MAAR dan komt de draad die tussen de schakelaars en de Sx wel aan de L te hangen. is dit een probleem??
  Ik zie jou plaatje wel vaker maar niemand zegt iets over of de schakelaars zweven tussen de sx en S1/S2 hangen of dat ze tussen SX/L en S1/S2 schakelen.

 2. Alex | | Beantwoorden

  Het alternatief is wel met knoppen te gebruiken als men een fibaro dimmer bypass plaatst en de button instelling op bi stable instelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *